Успішний досвід багатобарвного порошкового фарбування

08.06.2021
Переглядів: 6422

Кожен справжній майстер завжди з інтересом ставиться до досвіду колег. Сподіваємося, що читачам здасться цікавим досвід роботи одного фарбувальника з США-компанії Spectrum Powderworks (http://www.spectrumpowderworks.com). Отже, що компанія розповідає про себе і про свою роботу. 
 
Загальна інформація про компанію. 
Spectrum Powderworks розпочала свою історію з крихітної майстерні близько 17 років тому. Засновник компанії Марк Брандт був переконаний в можливості поєднання стійкості і довговічності порошкових фарб з нанесенням декору. До нього ніхто цим не займався (можливо, і зараз, що важливо). І після кількох спроб Марк зрозумів чому. Коли він починав, художнє застосування порошкових фарб більше нагадувало спробу змішати масло з водою. Не засмучуючись, Марк продовжував, і отримані результати стали основою сьогоднішньої технології Spectrum. 
Багатоколірні схеми, панелі, півтони, логотипи клієнтів - все це сьогодні виконується порошковими фарбами. Якщо клієнта принципово не влаштовують порошкові фарби - немає проблем. Ця компанія легко виконає роботу і рідкими фарбами. Будь то рідке фарбування або підбір кольору порошку для фарбування рами під колір пластикової деталі, Марк і його друзі можуть зробити все. Щоб в цьому переконатися, достатньо подивитися їх галерею зі зразками порошкового або рідкого фарбування, що включає мотоцикли, знаки, скульптури, тощо. 

Трохи історії.
Зараз Spectrum працює у власному сучасному добре освітленому приміщенні на 6 200 кв . футів (~ 577 м2), але так було не завжди. Власне народження компанії відбулося в одному з підвалів в місті Грилі, штат Колорадо, за часів, коли Марк ще навчався на біолога в університеті Північного Колорадо. Маючи в своєму розпорядженні лише дешевенький фарбувальний пістолет і рішучість, він почав з простого освіжаючого зовнішній вигляд фарбування велосипедних і мотоциклетних рам. Володіючи вправністю і тягою до якісного виконання робіт, а також гострим оком і здатністю до дизайну, він незабаром розширив коло клієнтів, що бажають пофарбувати рами. В результаті хоббі стало займати у нього весь час. Намагаючись дивитися на крок вперед і будучи вже знайомим з порошковими фарбами, Марк і почав свій шлях, який привів до становлення сьогоднішньої спеціалізації компанії - детальне розмальовування і підбір кольору порошковими фарбами. 
Не зрозумійте неправильно, на цьому шляху було багато помилок і вимушених переробок. Щоб створити щось нове з уже відомих матеріалів, іноді потрібна ціла ніч роботи, іноді тиждень, а іноді - місяць. Людей завжди приваблювали стійкість і екологічність порошкових фарб, але бентежили їх художні можливості. 
Час минав, і сарафанне радіо розносило вісті про маленький фарбувальний цех в Колорадо, що малює порошками. Немає необхідності говорити, що бізнес Марка ріс не по днях. 
Перший цех Spectrum відкрив в 1996 році в Ері, передмісті Денвера (Колорадо) в крихітному приміщенні на двох з виробником пропелерів для літаків, і з ним же розділяючи і фарбувальну камеру, і піч полімеризації. Після першого великого підряду зі Schwinn (відомий виробник велосипедів) в 1998 році, крихітний цех розрісся до 2 200 кв.футів (205 м2) вже в Колорадо-Спрінгс. Додалися ще фарбувальні камери і печі, а також дизайнерський відділ, справи пішли ще краще. 
У 1999 році під час роботи в 3 зміни прийшло розуміння, що необхідне нове розширення. Компанія зайняла сусідські приміщення і розширилася до 3 300 кв. футів, але і цього стало незабаром недостатньо. ??Що в підсумку призвело Спектрум в його сьогоднішнє розташування в новій будівлі в відмінному районі на західній стороні Колорадо Спрінгс в 2006 році. 

Технічна інформація. 
При відповідному застосуванні порошкові фарби довговічніші, більш безпечні для навколишнього середовища і зовні виглядають добре, навіть в деяких випадках краще покриттів з рідких фарб. 
Що в Spectrum розуміють під відповідним застосуванням?
1. Відповідна підготовка. 
2. Застосування правильного порошку. 
3. Правильне нанесення. 
4. Правильна полімеризація. 
Правильна полімеризація критично важлива для довговічності і зовнішнього вигляду одержуваного покриття. Недопечені порошки легко відшаровуються, як шкаралупа і мають тенденцію до утворення ефекту апельсинової кірки на поверхні. Якщо перепекти фарбу, то можна отримати зміну кольору і гладкості поверхні. Але все ж краще трохи перепекти фарбу, ніж недопекти. 
Чому покриття з порошкових фарб більш довговічні, ніж з рідких? 
Найбільш важливим фактором є нагрів. Всі матеріали мають дефекти поверхні, хоча б мікроскопічні. Оскільки ви нагріваєте забарвлюваний матеріал, ці дефекти або пори на поверхні розширюються. Порошкова фарба при нагріванні переходить в рідку форму і розтікається, заповнюючи дефекти поверхні. У міру охолодження все пори звужуються навколо затвердженого покриття, утворюючи зв'язок між ним і металом. Додайте до цього компоненти, що попереджають корозію і підвищують еластичність, і ви отримаєте еластичне покриття, яке не так легко відокремити. Поверхню можна відшліфувати, можна дряпати, але дуже складно відшарувати. Яким же чином Spectrum наносить порошкові фарби краще за всіх? Нічого особливого, просто накопичений великий досвід виконання замовлень і проведено безліч експериментів в пошуках кращого способу нанесення. 
Міф 1: Порошкові фарби можна наносити тільки на метал. 
Факт: Порошкові фарби можна наносити майже на що завгодно .Їх нанесення пов'язане з нагріванням і тому, поверхня, що фарбується повинна протистояти температурі, необхідної для реакції полімеризації термореактивної фарби. Для більшості фарб, які використовують в компанії, температура полімеризації - 200 ° С, яку необхідно витримати протягом 30 хвилин - 1 години, в залежності від товщини матеріалу (як довго він буде прогріватися). Є порошкові фарби з більш низькою температурою полімеризації, але вони застосовуються рідше і утворюють не настільки довговічне покриття. Існує технологія інфрачервоного розігріву, при якому порошок швидше розігрівається зовні всередину нанесеного шару, на відміну від звичайного конвективного розігріву. Це дозволяє уникати розігріву офарблюваних виробів до температури полімерізаціі. Ця технологія дозволяє фарбувати порошками навіть дерево, пластики та інші неметалеві матеріали. Але вона тягне за собою великі витрати і складності в роботі. 
Міф 2: Порошкові фарби - це пластмаса 
Факт: Порошкові фарби в своїй основі складаються з тих же матеріалів, що і рідкі фарби: поліефіри, поліуретани та епоксиди. Велика різниця полягає в методі зв'язування пігментів. Рідкі фарби містять розчинники, які виділяють токсичні речовини, т.зв. летючі органічні сполуки, в оточуюче повітря протягом певного періоду часу після нанесення. У той час як порошкові фарби в якості носія використовують статично заряджені частинки. Потік повітря виштовхує порошок, а статичний заряд забезпечує його прилипання до поверхні, що фарбується. І при цьому немає ніяких виділень летючих органічних речовин, і немає періоду сушки як такого. Коли ж пофарбований виріб виходить з печі, справа зроблена. Вам не треба чекати, щоб натерти його воском або очистити поверхню.
Міф 3: Порошкові фарби наносять більш товстим шаром, ніж рідкі.
Факт: Порошкові фарби можна нанести більш товстим шаром, ніж рідкі, але, як правило, в цьому немає потреби. Більшість рідких фарб вимагає нанесення системи з грунту, основного шару і декількох шарів прозорого лаку укупі з кропіткою роботою. Порошкові фарби можна нанести одним шаром, тому що вони містять в собі інгібітори корозії, компоненти, що підвищують еластичність і блиск. І тому коли ми беремо на фарбування виріб, нам також треба покрити його зверху ще й прозорим лаком, в той час як грунт полягає вже в самому основному шарі. Ми можемо застосувати спеціальний грунт, якщо зустрічаємося з незвично підвищеними вимогами з боку середовища експлуатації. Наприклад, постійна експлуатація поза приміщеннями, або наявність у виробі пазух або зон, які зіткнуться з підвищеною вологістю.
Створені нові склади порошкових фарб на основі поліуретанових смол, які дозволяють наносити їх дуже тонким шаром. Багато фарбувальників наносять порошкові фарби дуже товстим шаром, тому що в цьому випадку легше досягти гладкої поверхні. Ми в своєму цеху намагаємося наносити фарби наскільки це можливо тонким шаром, з підтриманням рівня якості, відповідного нашим уявленням і вимогам замовників. 
Висновок: немає необхідності наносити порошкові фарби більш товстим шаром, ніж рідкі. 
Міф 4: покриття з порошкових фарб вічне. 
Факт: Якщо попередня підготовка була проведена належним чином, і Ви не будете дряпати покриття, воно прослужить Вам дуже довго. Подряпини на поверхні дозволять волозі проникнути під плівку покриття та ініціювати утворення іржі. Якщо навіть на плівці немає подряпин, вона сама по собі містить мікропори, через які поступово проникне вода. Оскільки порошкові фарби в своїй основі складаються з тих же матеріалів, що і рідкі фарби, їх покриття так само легко подряпати, як і з рідких фарб. Застосування високотемпературної полімеризації - ось що робить порошкові покриття такими довговічними. Нагрівання викликає розширення пір в металі і їх заповнення порошковою фарбою в її рідкій фазі. У міру остигання і стиску пір, контакт між фарбою і металом міцнішає. Врахуйте крім цього еластичні добавки і Ви отримаєте матеріал, що практично не відшаровується. 
Міф 5: Покриття з порошкових фарб не може бути таким саме гладким і рівним, як з рідких фарб. 
Факт: Може, але при цьому будуть потрібні інші навички, ніж при нанесенні рідких фарб. Кожна порошкова фарба володіє різними властивостями розтікання. Одні фарби вимагають для цього нанесення товстим шаром, інші - тонким. Головну роль в цьому відіграє поверхневий натяг. Взагалі, чим більш дрібно і більш рівномірно подрібнена фарба, тим гладкіше вона розтечеться. Зрештою, покриття з порошкових фарб можна шліфувати і полірувати так само, як і рідкофарбне, хоча це і важче. 
Міф 6: на декоративну обробку не можна наносити порошковий лак. 
Факт: Ми створили технологію, що дозволяє наносити декор між основним шаром і лаком. При цьому ви не зможете використовувати звичайні фарби, що містять сполучини і добавки для розтікання, щоб покрити їх зверху прозорим лаком. Висока температура викликає зміну кольору, розтріскування і т.д. Ми використовуємо спеціальні пігменти, розведені в носії, який дозволяє наносити їх аерографом без сполучної речовини. В результаті утворюється крихке і легко знімаєме зображення. Коли ж ми покриваємо його зверху порошковим лаком, який зв'язується з основним шаром фарби, проникаючи між частинками пігменту, ми отримуємо єдине покриття. Плавні переходи кольору, отримані аерографом, надають виробу дійсно крутий зовнішній вигляд. 

Ціни.
Недорого, добре і швидко. Для своєї роботи вибирайте якісь два параметра із зазначених. 
Слова, наведені вище, відомі з давніх-давен, але як все старі прописні істини вони є справжньою правдою. Якщо замовник прийшов до нас, ми впевнені, він погодиться з ними. Є багато місць, де виконають роботу дешевше, але ніхто не зробить її краще нас. В Spectrum кожен відчує перевагу досвідченого і відданого своїй справі персоналу без нескінченних очікувань в звичайних цехах. 
 
І нарешті ... 
Найчастіше нам задають два питання: скільки це буде коштувати і скільки часу займе? Відповідь на обидва питання залежить від безлічі обставин: складність, попередня обробка та підготовка, поточне завантаження і так далі. Вочевидь, що ми трохи більше завантажені влітку. Краще за все зв'язатися з нами і обговорити замовлення. З огляду на все вищесказане, ось деякі відправні точки в цінах: 
Велосипеди - 
Зачистка - від 35 $. 
Фарбування одним кольором, одним шаром (порошок) - від 195 $, додатково шар лаку - від 265 $. 
Вилка (порошок) - від 95 $, додатково шар лаку - від 140 $. 
Вставки (нижня трубка і трубка сідла) - від 345 $.
Рідке фарбування рами - від 375 $. 
Рідке фарбування вилки - від 150 $. 
Травлення (титан і нержавіюча сталь) - від 250 $ 
Різне: 
Автомобільні колеса (очищення) - від 65 $ / колесо. 
Мотоциклетні колеса (очищення) - від 50 $ / колесо. 
Рама мотоцикла (підготовлена) - від 150 $. 
Турбонагнічувач ( холодна сторона) - від 100 $. 
Бампери позашляховиків (підготовлений) - від 125 $. 
Високотемпературне емалювання 
Хром (полірований алюміній) - від 200 $. 
Матове срібло, чорний мат, кобальт - від 150 $. 
Внутрішній термомісток - від 75 $. 

Уся розповідь передана зі слів самої компанії Spectrum. З чимось читачі погодяться, з чимось, виходячи зі свого досвіду, - ні. Ми ж бажаємо кожному, що займається порошковим фарбуванням, створити свою історію успіху в не менш яскравих кольорах, ніж це вийшло у Марка Брандта з Sprectrum Powderworks.
 

Андрій Бакалін
ТОВ Фірма "ОДРІ"

за матеріалами зарубіжної преси.

Схожі статті

Катодний захист та ВМФ США

Катодний захист та ВМФ США

Що таке катодний захист?   Катодний захист є одним з методів захисту металів від корозії. Був докладніше

В очікуванні революції порошкового фарбування

В очікуванні революції порошкового фарбування

Кожен оператор порошкового фарбування стикався з моментами в роботі, коли форма виробу що фарбу докладніше

Проблема з адгезією грунтів

Проблема з адгезією грунтів

З підприємства-партнера, що використовує в своєму виробництві нашу порошкову фарбу, надійшов запит н докладніше

Дані по цинковому грунту

Дані по цинковому грунту

На прохання наших клієнтів розміщуємо технічну документацію і дані тестів цинкового грунту EE20AC777 докладніше